Thursday, February 21, 2008

Rethinking the library (4) : Wouter Gerritsma

Wouter Gerritsma: nieuwe diensten voor bibliotheken: onderzoeksevalutie.

Van collectie-analyse naar citatie-analyse:
Sinds 2001 Web of Science, daar kun je citaten volgen van artikelen. Je kon die lijsten langs om te zien welke boeken of artikelen je nog niet had.

Sinds 2004: een databank gekocht met citatie-analyses van de afgelopen 10 jaar (ook van ISI). De bibliotheek had al Current Contents, en Journal Citation Reports. Bibliotheek heeft specialisten die de citatie-analyses heel goed kunnen interpreteren.

Om een citatie te kunnen volgen moet je niet alleen naar de aantallen kijken. Er zijn nog enkele andere factoren. Allereerst de tijdlijn van de citaties. Vergelijk die met de topcitaties uit je vakgebied. Het verschilt nogal per vakgebied, en dat kan je in grafieken weergeven. Je kunt voor ieder vakgebied een analyse maken en een cijfer uitdelen: hoe je instituut het doet op wereldniveau. Toch is het belangrijk dat dit in de toekomst door de onderzoekers zelf gedaan kan worden.
Het is dan wel zaak dat de artikelen van de onderzoekers, plus de metadata, goed geregistreerd staan in de repositories.
Als je als bibliotheek dit in de gaten houdt, weet je heel goed waar je onderzoekers publiceren, wie ze citeren, welke netwerken ze in zitten ed. Als je dit als bibliotheek weet, word je ook gekend in publicatiestrategieen en kwaliteitsbeleid.

presentatie van Wowter op Slideshare

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home