Thursday, February 21, 2008

Rethinking the library (1)

Wij zijn hier in Wageningen voor het congres Rethinking the library. Bibliothecaris vertelt over een project om in een 'tijdscapsule' informatie op te slaan; misschien is het in 2104 mogelijk informatie buitenzintuigelijk over te dragen? Deze conferentie wordt live uitgezonden via WurTV.
3, x9 = 27 druif - utrecht - kleur met t? "er bestaan geen turquoise druiven in utrecht!

Irene Veerman (informatie specialist, Wageningen UR), iets over informatiegeschiedenis. 1994:Agralin site, met brede informatie over agricultural information. Tulpenboek, 1995, nog steeds een enorme publiekstrekker. 2008: "het is zo veel". met het vermenigvuldiging van de bronnen wordt ook de ordening ervan belangrijker. Zo werd er ook een 'MyLibrary' opgezet. De hoofddoelen van de bibliotheek [Agralin Desktop Library] waren: Geen onderscheid in digitale en papieren bronnen, niet zo'n splitsing. 2. zoveel mogelijk links naar fulltext. 3.voertaal Engels, 4 een site voor binnen en buiten. Walk-in users mogen ALLES gebruiken zonder lid te worden.
2003: agralin naam eruit; portals richten op vakgebieden. 2007: nieuwe huisstijl; meer dynamische blz zoals nieuws en agenda. De oude structuur staat er nog onder in een balk links. De A-Z lijsten van de databases bleven bestaan. Portals: foto'tje van vakreferenten, meebo-knop, zoekknop, en specifieke resources. Bibliografieen hebben 'rating' met sterretjes., of toc la
MyLibrary: bij bronnen komen van thuis, attenderingen, toc-alerts, online verlengen/aanvragen.
Mensen van buiten: voedsel en groen: ondernemers, overheid en publiek. Rol bibliotheek: deze doelgroep praktijkgerichte informatie leveren (kennisbank biologische landbouw).

Techniek : Peter van Boheemen: wat ligt er achter de site, welk content management systeem? zelfgebouwd, architectuur. Een bibliotheeksysteem is niet genoeg, je moet er veel componenten tegenaan hangen. OpenURL resolvers, portaldingen. 'Componenten kopen als het kan'. SFX gekocht, MetaLib gekocht. De rest: zoveel mogelijk gebruikmaken van open-source architectuur.
De spil is: WebQuery. (op minisys db). Erachter ligt XML database, ook Oracle en Minisis; er is een query dit xquery heet die de dbs bevragen. Ze gebruiken NIET gereedschap van Oracle ed., maar hun eigen XML-schema. De applicaties lopen allemaal via web. De URLs zijn geconstrueerd volgens search & retrieval SRU like post&get. Uit DB krijg je XML, dat toon je met XSLT-style sheets. Nu wordt er gebruikgemaakt van HTML forms op de db te bevragen.

Allerlei dbs zijn nu al in de lucht: bestellen, commentaar, etc. library.wur.nl/WebQuery/
/lener/verleng/26310. De XML kan ook automatisch een RSS maken. De doelen: 1. alles in EEN bak. 2. de catalogus is maar een 'view' op die bak. 3. de repository nog niet, maar komt er nog bij. Voor bv uitgevers van buiten maken zij archief uit hetzelfde DB.

Het nieuws, en de calendar, wordt in een aparte db (blog) bijgehouden en in iedere blz aan de rechterkant geincorporeerd.
SFX heeft wel fulltext, maar geen ebooks. Zij hebben ook een extra module in SFX gebouwd die op de achtergrond de catalogus doorzoekt. Zo verschijnt ook de link naar MyLibrary , of de toc alerts, in het SFX menu. Ook link naar besteladministratie (is ook wel iets voor plinklet).
Het generieke gereedschap is zeer breed inzetbaar, als je XSLT kent kun je veel bouwen en doen.

Nadelen: ontwikkelaars nodig; altijd opnieuw keuze verdedigen; continuiteit ICTpersoneel is belangrijk.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home